Wilrijk, renovatie monumentale villa

Plaats: Wilrijk
Opdrachtgever: Particulier
Architect: Architecten Delobelle

Begin 2015 is Aarts BVBA begonnen met de restauratie van een monumentale villa met koetshuis uit 1913 in een luxe diamantenwijk in Wilrijk, deelgemeente Antwerpen. De eerste contacten voor deze restauratie zijn tot stand gekomen in 2012 door een makelaar uit Antwerpen, die wij kennen van een vorig project. Vanuit blauwdrukken uit het gemeentearchief zijn er nieuwe tekeningen gemaakt door ons in samenwerking met Architecten Delobelle uit Gent. Daardoor heeft het project reeds veel energie en tijd gekost. De prijsvorming heeft 1 jaar in beslag genomen in verband met de eisen van de monumentenzorg. De complete woning was uitgevoerd als steens metselwerk zonder spouw. Vanwege de uitkomst van een advies over de thermisch hygrische beoordeling is er gekozen voor een doos in doos constructie. De keldervloer is 40 cm verlaagd, daar dit vroeger de personeelsverblijven waren en deze maar 1,95 m1 hoog waren. Hierdoor hebben we de zandbedding onder de fundering moeten versterken door middel van grondinjectie. Het gehele voegwerk is verwijderd en voorzien van origineel knipwerk. Per dag is daardoor ook maximaal een productie van 7 à 8 m2 voegwerk haalbaar. De ornamenten boven de ramen waren verzakt en zijn ook allemaal met de grootste zorg gedemonteerd en opnieuw verankerd in de gevel, schoongemaakt en behandeld. Vanuit onze eigen timmerfabriek is het uiterste gevergd wat betreft kennis en vakkundigheid. Zij hebben de boeiboorden en alle kozijnen met rondingen en buigingen vervaardigd. Ook de originele binnendeuren zijn vakkundig gerestaureerd. De voorgevelkozijnen moesten allemaal in blanke uitvoering worden vervaardigd vanwege eisen die gesteld worden door monumentenzorg. Zelfs het glas is speciaal in Duitsland geproduceerd, omdat dit ook gebogen isolatieglas moest zijn. De marmeren omlijstingen van de open haarden zijn allemaal zorgvuldig gedemonteerd en zijn hergebruikt in de originele staat, waardoor het pand zijn mooie oude uitstraling heeft behouden. Ook de marmeren trap en lambrisering zijn met zorg teruggeplaatst. Het gehele smeedwerk van windvaan, luifels en ondersteuningen is uitgevoerd in het oude ambachtelijke siersmeedwerk. Al met al een bijzonder project met vele uitdagingen. Eind april 2016 heeft de voorlopige oplevering plaatsgevonden.

 

Recente projecten

Zoersel, doorstroom/buitenhuis

nieuwbouw, wonen

Zelem, Rusthuis St. Lambertus Buren

nieuwbouw

Nieuwbouw kantoor logistiek van Gansewinkel te Puurs

nieuwbouw

Overpelt, 43 app met parkeergarage Residentie “Leonardo”

nieuwbouw, wonen